Top 30 de cărți clasice
Despre cărțile marilor genii din literatura universală s-au scris foarte multe articole, însă am crezut de cuviință că ar fi interesant să vă prezint și eu o selecție a cărților mele clasice preferate. Cărți cunoscute, citite și foarte apreciate, acestea au marcat poate sute de generații de cititori.
P.S. Ordinea cărților este aleatorie.
1. ,,Jane Eyre" de Charlotte Brontë- despre această carte am vorbit de nenumărate rânduri, nu cred că este o surpriză că se află în topul cărților mele preferate.
Recezia, pe blog. recenzie
2. ,,Rațiune și simțire" de Jane Austen- La această carte nu îmi place doar firul narativ expus, care prezintă veridic maturizarea lui Marianne, o tânără din înalta societate, ci și atmosfera de epocă evocată de autoare, atmosferă în care își fac simțită prezența ducese, cavaleri, gentlemani, aceste categorii sociale ale Angliei de demult.
După ce tatăl lor a murit, Marianne și Elinor se văd nevoite să-și părăsească scumpul cămin și să se mute în alt comitat, alături de mama și sora lor mai mică. Această mutare este încununată cu speranța unei noi iubiri, atunci când tânăra Marianne cunoaște un tânăr fermecător. Însă aparențele mereu înșală, iar oamenii pot să se prezinte în fața celorlalți cu o atitudine falsă, care nu rezonează cu adevăratul lor sine.
3. Frații Karamazov recenzie
4. Însemnări din subterană recenzie
Despre ambele cărți am scris aici, pe blog.
5. ,,Învierea" de Lev Tolstoi- Am scris despre această carte pe blog. recenzie
6. Suferințele tânărului Werther- Una dintre cele mai bune citite cărți de mine până acum este cu siguranță opera lui Goethe, ,,Suferințele tânărului Werther". Werther este unul dintre cele mai interesante personaje pe care le-am întâlnit până acum. Un suflet răvășit de propria pasiune, tânărul nu poate vedea rostul existenței în lipsa sentimentelor. Tocmai aceste sentimente, pe care el le vede atât de esențiale, îl vor conduce la pierire, începând cu momentul în care o cunoaște pe fermecătoarea Lotte, o femeie interzisă lui deoarece a fost promisă altui bărbat. Sentimentul iubirii neîmplinite este mult prea covârșitor pentru sufletul blajin al protagonistului.
7. ,,Cazul Magheru" de Mihail Drumeș
8. ,,Scrisoare de dragoste" de Mihail Drumeș
Drumeș prezintă foarte frumos, prin intermediul personajelor sale, cele mai complexe drame ale sufletului uman, cu precădere iubirea.
9. ,,Invitația la vals"- unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste ale literaturii române. Recenzia o puteți citi pe blog aici.
10. ,,Elevul Dima dintr-a șaptea"- Romanul adolescenței mele a fost cu siguranță ,,Elevul Dima dintr-a șaptea". Aventurile acestui adolescent visător alături de prietenii săi mi-au bucurat numeroase seri mohorâte de toamnă. Idealul tinereții și frustrarea venită o dată cu neîmplinirea acestuia cred că este o frază care poate rezuma foarte frumos această carte.
11. ,,Cu sânge rece" de Truman Capote- puteți citi recenzia acestui roman inspirat din realitate aici.
12. ,,Mic dejun la Tiffany" de Truman Capote- Acestă carte m-a înduioșat atât de tare acum câțiva ani, când am citit-o și îmi amintesc și acum ce amprentă puternică a lăsat în sufletul meu de copil. Filmul făcut după această carte este o capodoperă cinematografică, laureată a numeroase premii.
13.,,Pădurea spânzuraților" de Liviu Rebreanu- lectura acestui roman a reprezentat o experiență atât de copleșitoare pentru mine. Destinul lui Apostol Bologa este atât de deosebit prin cruzimea sa, încât îl diferențiază foarte clar de celelalte personaje ale literaturii române. În curând voi posta și o recenzie pe blog.
14.,,Ion" de Liviu Rebreanu- acest roman este studiat de către toți liceeni români, însă eu am încercat să trec peste obligativitatea ce plutea asupra cărții și să mă bucur de lectura acestuia. Cu un stil sobru, specific operelor realiste, Rebreanu prezintă cititorilor săi soarta unui suflet măcinat de patima banului.
15. ,,Madame Bovary" de Gustave Flaubert- cartea lui Flaubert are, în opinia mea, unul dintre cele mai neînțelese personaje ale literaturii universale, Emma Bovary. Contrastul dintre trăirile, gândurile și sentimentele eroinei m-a derutat enorm în timpul lecturii, și nici acum, după circa doi ani de la lectură, nu pot afirma dacă am empatizat cu suferința protagonistei, sau dacă am detestat-o din cauza exagerărilor ei, cel mai adesea nefondate.
16. ,,Agnes Grey" de Anne Brontë- Anne Brontë se face, la fel ca surorile ei, remarcată prin delicatețe și gingășie în redarea faptelor. Deși este cel mai puțin cunoscută și apreciată dintre surorile Brontë, eu zic că merită să o cunoașteți, prin intermediul operelor ei, iar romanul ,,Agnes Grey" este alegerea ideală. Cartea expune o viață pastorală la care fiecare cititor a visat cel puțin o dată-n viață, un univers în care răul nu există, iar toate ființele sunt protejate de mila unui Dumnezeu mereu prezent.
17. ,,Poveste de iubire. Povestea lui Oliver" de Erich Segal- O carte de excepție, o producție cinematografică demnă de Oscar, romanul lui Erich Segal este alegerea ideală pentru cititorii aflați în căutarea unei lecturi ușoare și emoționante. Despre roman am scris aici.
18. ,,Idilă pe un turn"- Romanul scris de romancierul englez Thomas Hardy nu îl pot recomanda decât cititorilor pasionați de descrieri lungi și detaliate. Povestea de dragoste atipică Angliei victoriene, dintre o femeie căsătorită și un bărbat mai tânăr decât ea cu 15 ani, este relaxată pe fundalul unei naturi înfloritoare, care, prin frumusețea și strălucirea ei, pare că rezonează cu sentimentele celor doi îndrăgostiți. Peisajul rural englez este prezentat minuțios de autor în paginile romanului.
19. ,,...Să ucizi o pasăre cântătoare" de Harper Lee- de această carte mă leagă doar amintiri frumoase, având în vedere că a fost primul roman despre care am scris pe blog. Recenzia o puteți citi
20. ,,La răsărit de Eden" de John Steinbeck- Exploatând mitul biblic al celor doi frați, Cain și Abel, John Steinbeck redă povestea cutremurătoare a unei familii dezbinată chiar de cea care ar trebui să reprezinte stâlpul acesteia, mama.
21. ,,Fahrenheit 451" de Ray Bradbury- puteți citi recenzia acestui roman, care, cred eu, reprezintă coșmarul oricărui cititor,
22. ,,Roșu și negru" de Stendhal- un alt clasic al literaturii franceze este romanul lui Stendhal. Julien Sorel, protagonistul cărții, este un suflet aflat între două pasiuni, care-l macină și-l distrug: iubirea și averea. În ciuda dimensiunilor colosale, romanul se citește cu ușurință, faptele fiind alerte și însoțite de descrieri ale Franței rurale.
23. ,,Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald- O carte destul de controversată, care a adus multe polemici în rândul iubitorilor de carte, ,,Marele Gatsby" este cu siguranță un roman al iubirii, al influenței societății asupra vieții private și a unui protagonist neînțeles deloc de cei din jur, din cauza excentrității pe care o aborda, pentru a-și ascunde adevaratele sentimente.
24. ,,Plăcerile vieții" de W. Somerset Maugham- Sunteți în căutarea unei lecturi deloc solicitante, care să vă mențină imaginația vie timp de o seară lungă? Romanul lui Maugham este alegerea potrivită.
25. ,,Alegerea Sofiei" de William Styron- cred că nu există încă suficiente romane pentru a prezenta în totalitate atrocitățile împotriva evreilor ce au avut loc în cel de-Al Doilea Război Mondial. Styron prezintă, într-un stil complex și înțelegător, povestea de viață a tinerei Sofia. Deși a supraviețuit Holocaustului, traumele pe care acest eveniment le-a lăsat asupra sufletului ei sunt copleșitoare și îi vor aduce, treptat, moartea.
26. ,,Dama cu camelii" de Al. Dumas-fiul- Cred că,,Dama cu camelii" este cel mai frumos roman al literaturii franceze. Povestea de iubire dintre Armand Duval și Marguerrite este tristă. Societatea acelor timpuri nu permitea ca doi oameni, aparținând unor categorii sociale diferite, să fie împreună. Din păcate, părerea colectivă era mult prea importantă în acele timpuri pentru a fi ignorantă. Ceea ce individualizează povestea celor doi protagoniști este trecutul fetei, care practica, pentru a se întreține și pentru a putea duce o viață de lux, prostituția.
27. ,,La răscruce de vânturi" de Emily Brontë- un roman minunat și o sinteză foarte interesantă asupra caracterului uman. Uneori, cele mai nebănuite sentimente ne pot schimba radical viața.
28. ,,Mândrie și prejudecată" de Jane Austen- ,,Mândrie și prejudecată" este romanul de căpătâi al multor femei, iar domnul Darcy este iubitul mult visat de o mulțime de adolescente.
29. ,,De veghe în lanul de secară" de J.D.Salinger- puteți citi recenzia unui roman care mi-a marcat enorm adolescența aici.
30. ,,Enigma Otiliei" de George Călinescu- unul dintre romanele mele preferate este ,,Enigma Otiliei", operă care prezintă într-un mod veridic societatea burgheză bucureșteană de la începutul secolului trecut.
Comentarii
Trimiteți un comentariu