Top 15 cărți romance din literatura contemporană


Genul numit ,,romance" poate fi în același timp și foarte apreciat, dar și foarte detestat de publicul cititor. Fiind un gen literar popular (poate chiar cel mai cunoscut) și abordat în mii de cărți, este foarte normal ca pe lângă cărțile de o mare valoare literară să mai regăsim și opere care nu sunt pe gustul nostru și care ne fac să nu ne mai dorim să experimentăm alte romane cu o temă similară. 
În acest articol am să vă prezint 15 cărți romantice din literatura contemporană,  preferatele mele din câteva zeci de astfel de cărți citite.
Evident că articolul se bazează stric pe preferințele mele și pe percepția mea asupra acestui gen, care poate că este puțin mai diferită față de a altor cititori. Eu nu citesc cărți în care romantismul este dus până la tragism, nu suport poveștile de iubire ireale și nu cred că iubirea învinge orice obstacol, tocmai de aceea am ales să prezint doar cărți care corespund gândurilor mele.
Lectură plăcută!

1. ,,Marea călătorie a lui Amy&Roger" de Morgan Matson
Primul loc îl acord acestui roman foarte drag mie, ,,Marea călătorie a lui Amy și Roger." Cartea este presărată cu descrieri minunate ale atracțiilor mai mult sau mai puțin turistice din America, cu o mulțime de playlist-uri, cântece ce i-au însoțit pe cei doi adolescenți în cea mai frumoasă călătorie a vieții lor.
Necunoscuți, legați de o prietenie de familie de mult uitată, Amy și Roger se văd nevoiți să petreacă împreună câteva zile împreună, într-o călătorie anostă, stabilită în detaliu de către mama fetei. Îndurerată de moartea prematură a tatălui ei, Amy nu poate ajunge singură la noua ei casă, locul în care mama ei a decis că familia dezbinată să încerce să-și continue viața, astfel că Roger va fi șoferul acesteia până la destinație. 
Inițial timizi unul față de celălalt, oarecum reținuți, pe parcurs cei doi protagoniști descoperă că au multe puncte în comun și decid să se abată de la itinerarul inițial, pentru a porni într-o călătorie personală, în care se vor cunoaște mai bine... și-și vor da seama că iubirea apare în cele mai neașteptate momente ale vieții. 


2. ,,Strigă-mă pe numele tău" de André Aciman
Romanul acesta nu a fost doar o lectură, pentru mine a reprezentat o adevărată relevație asupra vieții și a iubirii. 
Plasându-și personajele în decorul idilic al Italiei anilor '80, André Aciman redă povestea dintre Oliver și Elio, doi tineri ce se cunosc întâmplător. Chiar îmi vine foarte greu să scriu despre acest roman deoarece, chiar și de la doi ani de la lectura sa, încă nu am reușit să-mi adun gândurile și să scriu o recenzie, atât de mult mi-a plăcut și m-a emoționat. Poate nu sunt deloc convingătoare, însă nu vă lăsați păcăliți de stângăcia mea și citiți acest roman, care își merită toate laudele. 


3. ,,Pierduți în Cartierul Spaniol" de Heddi Goodrich 
Am inclus acest roman și în articolul ,,Top 15 cărți citite în 2020" și recunosc aici ce am precizat și acolo: această carte este plăcerea mea vinovată. Sunt conștientă de defectele foarte numeroase ale narațiunii, de detaliile uneori inutile și de finalul fără noimă, care m-a dezamăgit profund. Totuși, eu cred că romanul scris de Heddi Goodrich merită citit pentru că abundă în emoții profunde, ce reușesc să treacă bariera foii de hârtie și ajung și în sufletul cititorului.
Vă las un mic fragment din recenzia pe care am scris-o chiar la finalul lecturii. Poate voi scrie cândva și despre această carte pe blog.
Fragment de recenzie: ,,Heddi Goodrich plimbă cititorul pe străzile întortocheate din Napoli prin intermediul acestui roman. Tovarășii de drum vor fi Heddi și Pietro, doi tineri ce trăiesc primii fiori ai iubirii pe fundalul unui oraș aglomerat și plin de viață. 
Pietro este un student italian foarte legat de originile sale rurale, iar Heddi este o tânără din America care se află în Italia mulțumită unui schimb de experiență. 
Viața studenților napoletani este învăluită într-o aură distinsă și reprezintă visul fiecărui adolescent: o existență dusă departe de ochiul critic al părinților, alături de alți tineri excentrici și inovatori. În perioada studenției, viața îți surâde, imposibilul devine posibil, iar dorințele din copilărie devin adevărate certitudini ale maturității. 
Pietro și Heddi se cunosc prin intermediul unor prieteni comuni, iar în scurt timp ajung să fie de nedespărțit.
Relația celor doi parcurge un traseu sinuos, marcat atât de momente tandre, cât și de incertitudine."
4. ,,Toate acele locuri minunate" de Jennifer Niven
Violet și Finch sunt atât de diferiți, și totuși atât de asemănători. Amândoi au cunoscut durerea în cele mai chinuitoare forme ale acesteia. Amândoi caută mereu, fără să-și dea seama, un sprijin în persoana fiecărui om pe care îl întâlnesc. Cât de des ne lăsăm înșelați de aparențe...și cât de ușor punem etichete celor din jur.
Abordând cu multă delicatețe o temă foarte tristă, depresia și sinuciderea în rândul adolescenților, Jennifer Niven a devenit una dintre cele mai îndrăgite scriitoare contemporane.


5. ,,Înainte să te cunosc" de Jojo Moyes
Jojo Moyes are cărți mai mult sau mai puțin bune, iar în inimile a milioane de cititori a intrat mulțumită romanului ,,Înainte să te cunosc". Această carte, cunoscută și prin intermediul ecranizării de excepție, prezintă o poveste iubire foarte înduioșătoare dintre două persoane ce nu au aparent nimic în comun. Lou, o tânără energică și plăcută, dar fără nicio perspectivă de viitor, devine îngrijitoarea lui Will, un bărbat foarte frumos, țintuit într-un scaun cu rotile, din cauza unei întâmplări neașteptate. Apropierea dintre cei doi le era atât de necesară amândurora: ei, pentru a-și da seama cu adevărat de ce vrea de la viață și lui, pentru a conștientiza că viața fără iubire este inutilă.


6. ,,Fangirl" de Rainbow Rowell
Romanele lui Rainbow Rowell mi-au acompaniat serile reci din adolescență și mereu mă gândesc cu bucurie la ele.
Fragment de recenzie: ,,Romanul de față prezintă într-un mod înduioșător trecerea anevoioasă de la copilărie la maturitate. Cath, protagonista operei, este o tânără introvertită, care adoră să scrie fanfiction inspirat din seria ei preferată de cărți. Primul an de facultate este foarte dificil pentru tânără. Sora ei geamănă, Wren, o fire extrovertită, decide că a venit timpul ca cele două surori, până atunci inseparabile, să se distanțeze puțin, pentru a avea ocazia să se formeze ca tinere femei individual. Răcirea relației cu Wren este încă un motiv de neliniște pentru protagonistă, pe lângă timiditatea ei excesivă, ce o împiedică să-și facă noi prieteni. Tatăl gemenelor, care suferă de tulburări de personalitate, nu o ajută pe Cath să se destindă... și nici apariția mamei ce a abandonat-o în copilărie. 
Cath simte neliniște până în momentul în care îl cunoaște pe Levi...iar Levi este unicul motiv pentru care aș putea citi acest roman la infinit. Levi este adorabil și drăguț, iubit de toată lumea, bun la suflet, naiv și inocent."
7. ,,Eleanor și Park" de Rainbow Rowell
Un alt roman frumos de dragoste este ,,Eleanor și Park" de Rainbow Rowell, carte ce sunt foarte sigură că a înduioșat și îndurerat inimile a milioane de cititori. 
Eleanor este o fată de o frumusețe atipică, membră a unei familii dezbinate de violență. 
Park este un tânăr ce pare la o primă vedere feminin, din cauza trăsăturilor sale faciale asiatice, dar care ascunde o forță masculină de neimaginat în inima lui neînțeleasă de cei din jur. 
Cei doi se cunosc în autobusul școlii. Doi tineri oarecum marginalizați de societatea adolescenților din liceu, în rândurile căreia erau acceptați doar cei populari și aparent perfecți. 
Tot ceea ce avea ea nevoie, se regăsea în persoana lui. Tot ceea ce el spera să găsească la o fată, era întruchipat în ființa ei.
Spre surprinderea lor, Eleanor și Park ajung să se iubească. Însă viețile lor nu se pot îmbina deoarece cei doi provin din medii sociale mult prea diferite, iar amintirea trecutului îi împiedică adesea să se încreadă unul în altul. Și, din păcate pentru povestea promițătoare a celor doi adolescenți, iubirea nu învinge mereu.

8. ,,Mica librărie de pe Sena" de Nina George
Citind acest roman minunat, pe care am în plan să îl recitesc cât de curând, aveam impresia că inima mea se umple mereu și mereu de fericire și speranță. În sfârșit am descoperit personajul literar perfect: Monsieur Perdu! De ce îmi este mie atât de simpatic acest domn parizian, vă las să descoperiți în fragmentul din ampla recenzie pe care am scris-o despre această bucurie de carte.
Fragment de recenzie: ,,Monsieur Perdu are ancorată la malul Senei o corabie pe care a transformat-o într-o farmacie literară. Fiind un bun cunoscător al emoțiilor umane, librarul are cartea potrivită pentru orice stare: bucurie, tristețe, extaz sau dezamăgire. Însă cărțile nu pot să-i aline domnului Perdu cea mai mare durere: pierderea iubitei sale, Manon. Această femeie căsătorită a ieșit din viața amantului ei la fel de brusc cum a apărut. 
După 20 de ani de la dispariția femeii din viața lui, Perdu descoperă o scrisoare de la aceasta, în care Manon îi destăinuie motivul pentru care l-a părăsit: o boală fatală a pus stăpânire pe corpul ei. 
Deși este conștient de faptul că iubita lui este moartă, Perdu decide, dintr-un impuls de moment, să pocnească într-o călătorie pe apele Franței pentru a se regăsi pe sine și o iubire de mult pierdută. Decizând să meargă pe meleagurile natale ale lui Manon, pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat cu aceasta, Jean Perdu dă dovadă de tărie și curaj.
În această călătorie librarul va fi însoțit de Max, un nou nume în literatură și de amintirea lui Charlotte, ce promite a fi o nouă speranță."
9. ,,Căutând-o pe Alaska" de John Green
Iubesc sensibilitatea pe care o regăsesc în fiecare pagină a acestui roman. John Green a prezentat un grup de adolescenți în căutarea propriilor idealuri și dorințe, însă cel mai important aspect este, după mine, vulnerabilitatea pe care autorul o atribuie personajelor sale. Fragilitatea este o trăsătură definitorie a adolescenței, copilul este pus într-o postură nouă și necunoscută lui, în care el va trebui să ia cele mai bune decizii pentru propriul sine, în lipsa unei experiențe de viață. Și tocmai această lipsă îi face pe adolescenți atât de vulnerabili și de neajutorați. 
Miles Halter este un adolescent introvertit, cititor avid de biografii, un bun cunoscător al ultimelor cuvinte rostite de persoane celebre. Atunci când va ajunge la școala cu internat Culver Creek, acesta o va cunoaște pe Alaska, o tânără frumoasă, extrovertită și imprevizibilă. Sub aparenta ei mască de duritate, tânăra ascunde o traumă din copilărie, care a schimbat-o pentru totdeauna. Toată lumea avea impresia că o cunoștea pe Alaska, însă nimeni nu o făcea de fapt. Hotărât să-i descopere adevărata identitate, Miles intră, fără să-și dea seama, într-un joc periculos, numit iubire...după care nimic nu va mai fi la fel.

10. ,,Orașe de hârtie" de John Green
Îmi plac foarte mult primele romane scrise de John Green deoarece acesta prezenta povești de viață veridice, iar personajele sale sunt înzestrate cu darul de a putea sensibiliza cititorul. Din păcate nu mai rezonez cu scrierile actuale ale scriitorului deoarece poveștile mi se par deplasate, iar personajele, foarte antipatice. 
,,Orașe de hârtie" este un roman pe care l-am citit de două ori, prima dată bucurându-mă de firul narativ foarte atractiv și incitant, iar a doua oară observând cu o deosebită atenție comportamentul protagoniștilor și motivațiile din spatele faptelor acestora.
Fragment de recenzie: ,, ,,Orașe de hârtie" este un roman al prezentului, o carte ce te învață cât de prețioasă este clipa prezentă și cât de inutilă și aberantă poate fi uneori planificarea minuțioasă a viitorului.
Margot are tot ce și-ar putea dori o fată. Popularitate. Prieteni drăguți și mereu dispuși să o urmeze. Un iubit perfect, vedetă a clubului sportivilor. Însă aparențele înșală, iar tânăra, în ciuda existenței sale, care de la exterior pare a fi perfectă, este foarte nefericită. Ca soluție în fața presiunii ce pare că o înconjoară, Margot decide să plece de acasă, însă nu înainte de a bifa toate ideile de pe o listă întocmită cu multă atenție. Quentin, vecinul și prietenul ei din copilărie, o va însoți în această ultimă călătorie în orașul lor natal. Quentin nu bănuiește că acea noapte petrecută alaturi de Margot reprezintă de fapt un rămas bun al fetei în fața vechii ei existențe.
Aflând, a doua zi la liceu de dispariția vecinei sale, tânărul nu acceptă faptul că este posibil să nu o mai vadă niciodată pe cea care a reprezentat iubirea lui tainică. Așa că pleacă în căutarea ei."


11. ,,Aristotel și Dante descoperă secretele Universului" de B.A. Sáenz
Mereu am vrut să scriu despre romanul lui B.A. Sáenz pe blog, însă niciodată nu am găsit un moment potrivit pentru acesta. Găsesc această carte foarte interesantă și actuală și mai presus de povestea de iubire dintre cei doi băieți, Ari și Dante, cred că acest roman își propune să aducă în atenția cititorilor o temă foarte greu de abordat: empatia și acceptarea a tot ceea ce nu corespunde percepției noastre asupra realității și dreptății. Vă las aici un mic fragment din recenzia pe care o am deja scrisă de ceva vreme, cu promisiunea că în viitorul apropiat voi dedica acestei cărți un articol întreg. 
Fragment de recenzie: ,, Dante își dă primul seama de ceea ce simte pentru Ari. Cel din urmă este mult prea speriat pentru a recunoaște adevărată natură a sentimentelor sale. Însă, în cele din urmă, o face, deoarece nu ne putem ascunde trăirile la nesfârșit. 
Aristotel și Dante descoperă secretele Universului, adică află ce este iubirea și cât de importantă este această trăire în viața unui om. 
Mi-aș dori ca societatea în care trăim să înțeleagă o dată pentru totdeauna că iubirea nu ar trebui să fie constrânsă de norme sociale și idei învechite, ce nu au mai reușit să țină pasul cu dezvoltarea perpetuă a lumii în care trăim."


12. ,,Aici, acum, mereu" de Catherine Isaac"
O altă carte foarte frumoasă citită anul trecut, trecută și ea pe lista celor 15 cărți preferate din 2020 este romanul lui Catherine Issac, un roman al regăsirii, al împăcării cu propriul trecut pentru a-ți putea continua prezentul fără regrete și al iubirii care, chiar dacă nu se manifestă mereu pătimaș, e mereu acolo. Acțiunea, plasată în Franța rurală, un loc idilic și de basm, prezintă cititorilor regăsirea a doi oameni, care au renunțat la iubirea lor cu multă vreme în urmă, fără a avea nici cea mai mică bănuială că sentimentele unul față de celălalt nu vor putea fi uitate sau ignorate niciodată. 


13. ,,Daneza" de David Ebershoff
Puteți citi recenzia acestui roman aici.


14. ,,Dacă aș rămâne" de Gayle Forman
15. ,,Dacă te-aș găsi" de Gayle Forman
Eu cred că duologia autoarei Gayle Forman este foarte potrivită pentru tineri, deoarece prezintă iubirea adolescentină și evoluția acesteia în timp foarte veridic și potrivit pentru un copil care poate este încă novice în ceea ce privește tainele iubirii. Romanele nu impresionează prin dimensiune, au undeva în jur de 200 de pagini fiecare, acțiunea nu este solicitantă, iar mesajul autoarei se poate desprinde cu ușurință. 
Când lumea Miei se prăbușește într-o fracțiune de secundă, neașteptat și iremediabil, aceasta trebuie să decidă dacă merită să se adâncească în suferință, care oricum nu i-ar aduce niciun avantaj și nu i-ar schimba cu nimic situația, sau să meargă mai departe, spre un viitor promițător. Însă ce se va întâmpla cu Adam, iubitul ei? Dacă Mia decide să-și schimbe pentru totdeuna existența, pentru a uita durerea cauzată de trecut, oare Adam nu ar reprezenta o amintire a ceea ce a fost și nu va mai putea fi niciodată?

Vă mulțumesc frumos pentru atenția acordată acestui articol. Lecturi plăcute!

Comentarii

  1. Bună, mulțumesc pentru acest articol _eu ador acest gen de literatura și chiar ma voi inspira din recomandările tale_nu am decât doua dintre ele, dar voi salva titlurile și îmi îmbogățesc wishlistul.. Mersi!!!! 🥰🥰🥰🥰🥰

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, mă bucur că am reușit să te inspir! Îți mulțumesc că mi-ai citit articolul!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)