,,Mirona" de Cella Serghi (recenzie)

Dragostea pentru un bărbat interzis, scrierea unui roman și o poveste tulburătoare de familie sunt temele predominante ale romanului ,,Cartea Mironei", bildungsroman împletit cu elemente romantice și realiste.
Cella Sergi surprinde în roman vremuri zbuciumate pentru umanitate, mai exact debutul celui De-al Doilea Război Mondial. Pe fundalul acesta trist autoarea își plasează eroina, o ființă foarte plăpândă și inocentă.
Copilăria, amintirile din această perioadă, familia din care a făcut parte își vor pune inevitabil amprenta asupra fiecărui om, iar această influență se va observa mai ales la maturitate, acest aspect fiind valabil și în cazul Mironei, protagonista romanului de față, o tânără care a avut ghinionul de a-și petrece primii ani ai vieții în sânul unei familii reci și avare, de sub jugul căreia va scăpa cu greu atunci când va fi suficient de independentă pentru a-și lua propriul destin în mâini.
Fiecare persoană întâlnită de Mirona pe drumul ei spre maturitate este semnificativă, Cella Sergi își înzestrează fiecare personaj cu o dramă existențială care are menirea de a înduioșa, dar mai ales de a pune pe gânduri cititorul. Toate personajele din roman sunt suflete zbuciumate pe un fond socio-politic al schimbărilor totale: cel De-al Doilea Război Mondial.

Acest roman a reprezentat o noutate pentru mine la momentul lecturii sale deoarece nu am mai citit până atunci o operă care să prezinte atât de complex cel De-al Doilea Război Mondial în România, mai ales în capitală.
Mirona, obsedată de amintirea bunicii ei, care și-a abandonat familia, pare că se află mereu pe urmele acestui personaj misterios.
Atunci când este trimisă la studii în Paris, tânăra nu se poate bucura de viața din frumosul oraș, deoarece o iubire interzisă o copleșește mereu.
,,Cartea Mironei" nu transmite cititorului doar idei despre război, ci și despre iubire, prietenie, relațiile complicate ce pot apărea într-o familie etc.
Fiind o scriitoare emblematică a perioadei interbelice, Cella Serghi e un autor musai de citit.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)