Le parrain de la Journée Internationale du prof de français et ses œuvres


1. Date despre autor

 ERIC-EMMANUEL SCHMITT s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. În 1983 absolvă cursurile prestigioasei École Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obține titlul de doctor în filozofie. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, Noaptea de la Valognes. Îi urmează Vizitatorul, care îi aduce consacrarea și pentru care este distins cu trei premii Molière, Variațiuni enigmaticeLibertinul etc. În 1994 îi apare primul roman, Secta Egoiștilor, dar scrie în continuare piese de teatru care fac săli pline în Franța și în străinătate. În 2001 este recompensat de Academia Franceză cu Grand Prix du Théâtre pentru întreaga activitate. De același succes răsunător se bucură și romanele sale Evanghelia după Pilat (2000), Adolf H. Două vieți (2001), Pe când eram o operă de artă (2002), precum și eseul Viața mea cu Mozart (2005). Volumele care alcătuiesc „Ciclul invizibilului“ – Milarepa (1997), Domnul Ibrahim și florile din Coran (2001), Oscar și Tanti Roz (2002), Copilul lui Noe (2004), Luptătorul de sumo care nu se putea îngrășa (2009), Cei zece copii pe care doamna Ming nu i-a avut niciodată (2012), Doamna Pylinska și secretul lui Chopin (2018) și Félix și izvorul invizibil (2019) – s-au aflat luni întregi pe listele de bestselleruri din numeroase țări. Eric-Emmanuel Schmitt este autorul a cinci volume de povestiri, Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri (2006), Visătoarea din Ostende (2007), Concert în memoria unui înger (2010), distins cu Premiul Goncourt pentru nuvelă, Cei doi domni din Bruxelles (2012) și Răzbunarea iertării (2017). În 2008 publică romanul Ulysse from Bagdad, în 2011, Femeia în fața oglinzii, în 2013, Papagalii din Piața Arezzo, în 2014, dipticul Elixirul dragostei și Otrava iubirii, în 2015, Noaptea de foc, iar în 2016, Omul care vedea dincolo de chipuri. În 2019 îi apare Jurnalul unei iubiri pierdute, distins în 2020 cu Premiul Jules Renard. Lui Eric-Emmanuel Schmitt i s-au decernat peste 20 de premii și distincții literare. Cărțile lui sunt traduse în peste 40 de limbi. (sursă: https://humanitas.ro/autori/eric-emmanuel-schmitt )


2. Opere

2.1 ,,Domnul Ibrahim și florile din Coran''


Pentru ediția în română

-anul apariției: 2016

-editura: Humanitas Fiction

-număr pagini: 96

-traducere: Simona Brinzaru


Amintindu-mi aproape mereu de Antoine de Saint-Exupéry, printr-o literatură ce se adresează aparent copiilor, dar care ascunde de fapt, în spatele acestei aparențe, cele mai frumoase și importante principii ale vieții, Eric- Emmanuel Schmitt este, pe bună dreptate, unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți autori din spațiul francez.

Doar pe parcursul a aproximativ 80 de pagini, atâtea câte are romanul ,,Domnul Ibrahim și florile din Coran"  prozatorul aduce în discuție prin intermediul lui Moise, protagonistul său, atât de multe idei interesante despre viziunea diferită asupra vieții pe care o pot avea doi oameni.
Înainte de a-l cunoaște pe domnul Ibrahim, Moise se prezintă cititorului ca fiind un tânăr neînțelegător cu cei din jurul său, mult prea preocupat de propria persoană. Însă, cum fiecare persoană are aparent pe lumea aceasta o altă ființă care are menirea de a-i schimba viața pentru totdeauna, destinul îl pune în calea lui Moise pe domnul Ibrahim, băcanul de la colțul străzii.
Tânărul evreu și vânzătorul arab vor porni împreună în călătoria vieții lor, din care vor rămâne cu valori precum: iubirea, toleranța, umanitatea, acceptarea, empatia.
Cititorilor aflați în căutarea unei lecturi ușoare le recomand acest roman, a cărui frumusețe constă tocmai în simplitatea sa.


2.2. ,,Oscar și Tanti roz''


Pentru ediția în română

-anul apariției: 2016

-editura: Humanitas Fiction

-număr pagini: 112

-traducere: Marieva Cătălina Ionescu

Îmi este foarte greu să scriu despre această carte. ,,Oscar și Tanti Roz" este o lecție de viață, romanul meu preferat scris de Schmitt, o poveste despre iubire, iertare, dar și resemnare în fața inevitabilului. Lectura acestui roman m-a întristat mult, însă mi-a și dat speranță într-o lume mai bună, în care fiecare om simte nevoia să-i fie alături seamănului său în cele mai grele momente.
Oscar are doar zece ani, locuiește în spital și este foarte conștient de faptul că va muri în curând. Tanti Roz, infirmiera băiețelului, este singura persoană pe care acesta o admiră. Între cele două personaje se va naște o prietenie atipică, din care vor rămâne cu multe atât Oscar, dar mai ales Tanti Roz.
Câteva idei interesante pe care le-am notat în jurnalul meu de lectură pe parcursul lecturii:
=> viața este mult prea scurtă pentru a fi mereu în așteptarea a ceea ce noi numim ,,viitor". Unicul moment care ne aparține este prezentul;
=> cele mai neașteptate persoane au darul de a ne schimba viața pentru totdeauna;
=> imaginația va juca mereu un rol important în viața unui om;
=> persoanele care găsesc plăcere în munca lor vor avea parte de o mulțime de momente de neuitat;
=> iubirea unui părinte pentru copilul său depășește orice obstacole;
=> viața este cel mai adesea nedreaptă cu cei inocenți;
=> prietenia este cea mai frumoasă relație posibilă între doi oameni.
,,Oscar și Tanti Roz" este un roman foarte frumos al literaturii contemporane, vă invit să descoperiți povestea din spatele paginilor sale! Cartea se citește pe nerăsuflate, are un număr mic de pagini, deci este lectura perfectă pentru o seară mohorâtă de noiembrie.


2.3. ,,Elixirul dragostei''


Pentru ediția în română

-anul apariției: 2018

-editura: Humanitas Fiction

-număr pagini: 160

-traducere: Doru Mareș

Am observat că prozatorul francez Eric- Emmanuel Schmitt este foarte interesat să redea în operele sale sentimentul iubirii sub diversele sale ipostaze. În ,,Elixirul dragostei", roman epistolar modern, Louise și Adam trec împreună peste despărțirea lor neașteptată și bruscă făcând un schimb înduioșător de emailuri . El se află în Franța, iar ea s-a mutat în Canada. Pe parcursul lecturii cititorul acestui roman va întâlni idei interesante despre: rolul iubirii în viața unui om, problemele de zi cu zi ale adulților, adaptarea unui om într-o țară nouă și importanța sincerității în prietenie. Finalul romanului este unul neașteptat, având un caracter moralizator. Fără a fi o lectură care să schimbe ceva în viața cititorului, ,,Elixirul dragostei" este o carte care se parcurge foarte repede, personajele pot fi plăcute și povestea lor interesantă. 


3. Trei motive pentru a-l citi pe Schmitt

3.1. Autorul francez abordează niște subiecte foarte actuale și aș zice eu interesante, într-un număr relativ mic de pagini. Așadar, cititorilor care nu am timpul necesar pentru a se delecta cu o operă mai amplă, le recomand cu mare drag romanele lui Schmitt.

3.2. Pe parcursul operelor lui Schmitt cititorul mai puțin avizat va găsi un limbaj simplu. Romanele autorului în cauză sunt foarte ușor de parcurs, iar mesajele pe care bănuiesc eu că acesta vrea să le transmită sunt pot fi reperate și asimilate cu repeziciune.

3.3. Romanele semnate de Schmitt se bucură de apreciere din partea comunității de cititori români. Am citit doar recenzii favorabile asupra operei autorului. 


4. De ce l-am citit pe Schmitt? Îmi place/ displace opera acestuia?

L-am citit pe Schmitt din dorința de a descoperi opera unui autor foarte premiat și apreciat. Nu am regretat deloc această decizie, îmi place enorm de mult opera scriitorului francez, iar acest aspect este cât se poate de evident în recenziile de mai sus.

Vă recomand să-l citiți pe Schmitt, vă recomand să citiți poate că cea mai frumoasă literatură din lume, cea scrisă de francezi.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)