,,Orașul cu salcâmi" de Mihail Sebastian (recenzie)

În ,,Orașul cu salcâmi" Mihail Sebastian descrie iubirea în cea mai pură și tandră ipostază a acesteia: dragostea adolescentină. Fiorii primei iubiri își fac loc în sufletul Adrianei, protagonistă romanului, fericirea acesteia purtând numele iubitului, Gelu.
Sentimentele puternice ale tinerei au darul de a înduioșa cititorul, inocența acestora fiind surprinsă până la maturitate, când simpla simpatie înflorește într-o iubire sinceră și statornică pentru același băiat, devenit acum bărbat.

Pe fundalul poveștii de iubire tulburătoare prin intensitate dintre Adriana și Gelu, Mihail Sebastian prezintă cititorului societatea română burgheză de la începutul secolului trecut.
Fiind în același timp și roman erotic, dar și un bildungsroman, ,,Orașul cu salcâmi" urmărește evoluția pe plan moral a Adrianei care, sub influența iubirii, va deveni o femeie superbă, dar capricioasă, destul de greu de mulțumit, deși toți cei din jur îi reamintesc mereu cât de norocoasă este pentru tot ceea ce are.
Plecarea din micul orășel de provincie în care a locuit la București reprezintă un nou început pentru protagonista care, cred eu că din cauza tinereții și a acelei nepăsări specifice comportamentului ei, nu va putea să fructifice la adevărata ei valoare această șansă.

Finalul romanului a fost pentru mine foarte potrivit, dând faptelor descrise până atunci un caracter cât se poate de veridic și de conform realității sociale a acelor vremuri.
Cu o scriitură impecabilă, abordând teme specifice literaturii din perioada interbelică, Mihail Sebastian este un prozator foarte îndrăgit și în zilele noastre, iar eu îl recomand iubitorilor romanelor de dragoste spre lectură, stilul său de a prezenta cel mai frumos sentiment din lume asemănându-se cu cel al scriitorului meu preferat, Mihail Drumeș. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)