,,Doamna Nobel" de Lisa Stromme (recenzie)

Inspirat din corespondența celebrului Alfred Nobel cu iubita sa, Sofie Hess, romanul ,,Doamna Nobel" este o adevărată plăcere pentru cititor deoarece prezintă o poveste de dragoste lăsată mult prea mult la voia întâmplării, dar și povestea din spatele premiilor Nobel.

Sofie și Alfred se cunosc în împrejurări neprevăzute, iar iubirea dintre cei doi este cât se poate de sinceră și de necondiționată.
Din păcate, dragostea nu va fi niciodată pentru cei doi protagoniști de ajuns pentru a fi cu adevărat fericiți, diferența mare de vârstă și de educație spunându-și mereu cuvântul. Sofie avea un caracter mult prea slab și frivol pentru a susține și a înțelege la adevărata ei valoare genialitatea lui Alfred Nobel. Tânăra era dependentă de cei din jur, iar acest aspect nu se va schimba nici atunci când va înainta în vârstă. Singurul aspect pe care l-am găsit demn de apreciat la ea a fost iubirea ei sinceră, în rest i-am găsit doar defecte și o inocență foarte nepotrivită pentru vârsta și statutul ei social.

Deși nu au sorți de izbândă, Alfred Nobel și Sofie Hess vor purta, pe tot parcursul vieții lor, o corespondență înduioșătoare.
Cum au fost înființate premiile Nobel? Alfred Nobel, aflat la bătrânețe, scârbit de viața de singurătate pe care a dus-o doar în serviciul muncii, decide să doneze o mare parte a averii sale pentru înființarea unor comitete care să premieze, anual, cei mai merituoși oameni din diverse domenii. Astfel, Alfred Nobel se asigură că numele său va rămâne nemuritor.

Mie mi-a plăcut această carte foarte mult, iar faptul că este inspirată din realitatea vieții unei personalități importante pentru cultura mondială o face o lectură din care se pot învața multe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)