,,Contele de Monte Cristo" de Alexandre Dumas (recenzie)

Una dintre cele mai incitante, interesante, pline de dinamism și viață lecturi pe care le-am avut vreodată este cu siguranță cartea celebrului prozator Alexandre Dumas, ,,Contele de Monte Cristo".

Nu voi insista deloc asupra subiectului cărții deoarece acesta este foarte bine cunoscut de cititorii de pretutindeni, însă mă voi mărgini la a prezenta câteva aspecte care au făcut ca în ochii mei cartea lui Dumas să fie o capodoperă desăvârșită.
1. Destinele tuturor personajelor prezente în roman sunt legate de un fir strâns, la capătul căruia se află contele.
2. Acțiunea este clădită pe o mulțime de intrigi, iar marea majoritate a acestora au o legătură strânsă unele cu altele.
3. Personajele provin din toate ramurile sociale; Dumas profită de acest prilej pentru a prezenta minuțios viața din fiecare categorie.
4. Precum am menționat și mai sus, întâmplările din roman sunt fermecătoare și pline de dinamism; cartea, în ciuda aspectului voluminos, se citește pe nerăsuflate.
5. Creionarea personajului. Edmond Dantès, cunoscut mai târziu sub titlul de Contele de Monte Cristo, este unul dintre cele mai bine portretizate personaje din literatura universală, prezentat într-o alternanță de lumini și umbre, acest personaj m-a șocat prin luciditatea sa, dar și prin trăirile sale atât de complexe.
6. Descrierea atmosferei socio-politice tensionate de după exilarea lui Napoleon Bonaparte din Franța.
7. Prezentarea unor culturi diverse, spre exemplu descrierea carnavalului de la Roma.
8. Multitudinea de personaje fascinante care și-au făcut simțită prezența pe parcursul acțiunii, fiecare personaj este înzestrat de Dumas cu o poveste de viață foarte interesantă.

,,Contele de Monte Cristo" este un roman sublim, o capodoperă a literaturii universale și poate cea mai reprezentativă carte a literaturii franceze, toate aceste atribute făcând-o o lectură obligatorie pentru orice cititor. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)