,,Străinul" de Albert Camus (recenzie)

În ,,Străinul", Albert Camus conturează cu precizie portretul unui sociopat, imaginea unui inadaptat, Meursault, un tânăr cu gânduri care șochează prin cruzimea lor.
Meursault este descris de cei din jur ca fiind un ins tăcut, liniștit, neînțelegător cu cerințele celorlați, un bărbat care nu are nevoi emoționale și nici dorința de a se simți integrat într-un grup social.
La doar câteva luni de la moartea mamei sale, eveniment în fața căruia Meursault nu a trădat nici cea mai mică emoție, acesta ucide, aparent fără niciun motiv, un arab. Pornind de la această ipostază, Camus prezintă viața protagonistului înainte de crima comisă, dar și după aceasta și redă cititorilor săi cât de lipsită de speranță este viața unui om incapabil să simtă chiar și cea mai mică trăire. 
Acest roman a reprezentat prima mea întâlnire cu universul scriitorului francez și cu siguranță nu va fi ultima. Cu un stil de prezentare ușor și accesibil, Albert Camus surprinde cititorul prin veridicitatea și duritatea faptelor prezentate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)