,,Respirație în doi" de Nicholas Sparks

Cutia poștală numită Kindred Spirit din Carolina de Nord este un loc pe care eu îl găsesc foarte fascinant. Această cutie, amplasată în mijlocul pustiului, aparținând nimănui și în același timp tuturor, ascunde povești de viață surprinzătoare. Kindred Spirit este locul în care milioane de oameni, sub binecuvântarea anonimatului, își scriu povestea de viață, un eveniment care i-a marcat sau orice alt aspect important al existenței lor. Apoi, poate pentru a fi povață sau învățătură de minte altora, sau poate pur și simplu doar pentru a se elibera de un trecut mai mult sau mai puțin dorit, acești oameni lasă scrisoarea pe care au scris-o în cutia poștală, pentru a fi citită de străinii ce vor trece pe acolo.
Căutând inspirație pentru scrierea unui nou roman, Nicholas Sparks, aflând de existența acestui loc, decide să-l viziteze pentru a găsi o poveste demnă de a fi pusă în atenția publicului cititor.

Norocul i-a surâs autorului. Ajungând la Kindred Spirit, Nicholas Sparks găsește, ascunsă într-un plic voluminos, o poveste de iubire atât de fascinantă, încât părea ideală. Decizând să verifice veridicitatea faptelor din scrisoare, autorul a pornit în căutarea persoanei care a scris povestea. Deși această persoană și-a lăsat în mâinile străinilor povestea prin anonimat, Sparks a reușit să-i dea de urmă prin prisma unor locuri descrise în scrisoare.
Odată găsit, bărbatul care a scris acea scrisoare a fost de acord să-i lămurească autorului câteva aspecte incerte ale poveștii și a fost de acord cu publicarea romanului, doar cu o singură condiție: aceea de a fi schimbate toate numele persoanelor implicate în acțiune și a unor fapte mult prea delicate pentru a putea fi publicate. Evident, povestea celor doi a fost deformată de dragul ficțiunii (autorul ține să sublinieze foarte clar acest aspect în notele de la finalul romanului.)

Aceasta este povestea din spatele romanului ,,Respirație în doi", carte romantică foarte tristă, dar cu un final neașteptat pentru cititor. 
Faptul că faptele relatate în roman i s-au întâmplat cuiva mi s-a părut atât de fascinant... nu cred că multă lume este binecuvântată să trăiască o poveste de dragoste atât de sinceră și intensă, fie ea și dureroasă și cu multe piedici.

Hope și Tru sunt legați inevitabil și pentru totdeauna de un destin atât de nefavorabil; celor doi le este dat să se cunoască doar pentru a fi despărțiți într-un mod brutal de realitatea nemiloasă în care trăiau.
Eu nu sunt o fană a genului romance și sunt foarte critică când vine vorba de cărțile din această categorie, însă ,,Respirație în doi" mi-a plăcut mult. Cartea este foarte bine ,,dozată": există puțin romantism, necesar pentru a emoționa, dar există și logică în spatele deciziilor protagoniștilor.
Fiind o lectură ușoară, eu o recomand oricui se află în căutarea unei cărți captivante. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)