,,Memoriile unei gheișe" de Arthur Golden (recenzie)

Cultura japoneză este caracterizată de eleganță, rafinament și exotism.
În ,,Memoriile unei gheișe", Arthur Golden prezintă cititorilor un subiect de mare interes privitor la cultura celor din Japonia: gheișele.
Gheișele reprezintă denumirea dată prostituatelor de lux. O gheișă este o femeie educată, care deține o mulțime de talente, precum arta conversației, arta servirii ceaiului (obicei pe care se pune foarte mult accent în Japonia), dansul, interpretarea unor cântece și multe altele. Aceste tinere talentate, care impresionează prin ținuta lor deosebită și frumusețea lor neobișnuită, își încep pregătirea pentru a deveni gheișe de la o vârstă foarte fragedă, în școli specializate, aflate sub îndrumarea unor profesoare severe și exigente.
Romanul de față prezintă povestea lui Chiyo, o tânără dintr-un sat sărac de pescari.
Tatăl fetei decide, împins de sărăcie și de moartea soției sale, să-și vândă cele două fete, Chiyo și Sastu, unor matroane ce se ocupă de creșterea și instruirea viitoarelor gheișe.
Chiyo are mai mult noroc decât sora ei mai mare, care ajunge, în cele din urmă, să fie o femeie de moravuri ușoare.

Protagonista parcurge un drum lung și anevoios, aspect ce oferă cărții caracter de bildungsroman, pentru a deveni o gheișă desăvârșită, curtată și apreciată de toți bărbații influenți ai acelor vremuri.
Încă din fragedă pruncie, tânăra are parte de ură și invidie din partea lui Hatsumomo, unica gheișă din okyia-ul unde a fost crescută. Un okyia este locul în care locuiesc un grup restrâns de gheișe și ucenice, sub conducerea unei gheișe mai bătrâne, ce nu-și mai poate practica meseria.
Când Chiyo se pregătește pentru a deveni o gheișă novice, Hatsumomo va face tot posibilul pentru a o împiedica să devină mai cunoscută ca ea, umilind-o la reuniuni publice, ce aveau de obicei loc în ceainării.
Neînțelegând gestul disperat al tatălui ei, Chiyo nu se străduiește la școală și nu-și dorește să devină gheișă. Ostilitatea ei față de noua ei viață continuă până în ziua în care fata îl întâlnește pe Președinte, un om distins și apreciat în Cartierul Gion, cartierul gheișelor. Îndrăgostindu-se de acesta, protagonista va face orice pentru a deveni o gheișă și pentru a avea ocazia de a-l revedea.
Sub atenta supraveghere a Mamekăi, ,,sora mai mare" (adică îndrumatoarea și protectoarea ei), Chiyo devine una dintre cele mai influente și căutate tinere gheișe din Gion. Soarta îi surâde fetei și îi va îndeplini cea mai aprigă dorință: aceea de a-l regăsi pe Președinte.
Acțiunea romanului este dinamică, destinele a mai multor personaje împletindu-se în cele mai neașteptate momente și destrămându-se din cauza capriciilor destinului.
Soarta lui Chiyo, cunoscută sub numele de gheișă Samury, este neașteptată și imprevizibilă.


Acest roman a reprezentat pentru mine primul contact cu civilizația și cultura Țării Soarelui Răsare, un alt nume sub care este cunoscută Japonia.
Informațiile din această carte mi se par foarte utile pentru cei dornici să-și aprofundeze cunoștințele despre gheișe, o emblemă a lumii orientale.
Am apreciat foarte mult faptul că autorul a reușit să insereze modul și practicile de viață ale acestor femei exotice într-o poveste incitantă, care menține curiozitatea cititorului trează de la prima până la ultima pagină a romanului.
Această carte dezminte și o mulțime de prejudecăți la adresa gheișelor. Spre exemplu, gheișele nu se considerau prostituate, iar activitatea lor nu este ilegală, ba chiar din contră, bine monitorizată și înregistrată de oamenii legii.
Aspectul cel mai impresionant al existenței gheișelor mi se pare ținuta lor, care trebuia să fie mereu impecabilă și atrăgătoare. Tinerele purtau un chimono, o rochie tradițională japoneză, brodată în cele mai spectaculoase culori și cu cele mai inedite reprezentări ale naturii.
Machiajul este un element cheie al vieții de gheișă. Pentru a impresiona, acestea își pudrau fața până devenea albă, pentru a-și accentua trăsăturile orientale. Părul era aranjat în cele mai îndrăznețe moduri. Principalul scop al unei gheișe era acela de a șoca prin fizic, pentru ca mai apoi să-și poată demonstra talentele.
Recomand cu drag acest roman tuturor cititorilor, deoarece pe lângă prezentarea frumoasei maturizări a lui Chiyo, acesta abundă și în numeroase informații legate de tradițiile orientale, utile pentru consolidarea culturii generale. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)