,,Copiii Libertății" de Marc Levy (recenzie)

Cuvintele ,,război" și ,,adolescență" nu par a fi compatibile într-o frază, însă în timpul celui De-al Doilea Război Mondial mulți adolescenți și tineri și-au riscat și dat viața în numele libertății și a unei țări independente.
,,Copiii Libertății" este povestea spusă pe un ton înduioșător a doi frați, Jeannot (pe numele său real Raymond) și Claude. Fiind evrei, pentru a-și proteja fratele mai mic, Jeannot acceptă să intre în rezistența franceză, punându-și în pericol viața pentru un ideal național, dar și pentru o viitoare viață mai bună pentru el și Claude.
În rezistență, cei doi frați vor descoperi cu adevărat ce înseamnă curajul, iubirea și mai presus de orice, dragostea patriotică. Acești tineri nu luptă doar pentru ei, ci și pentru Franța. Își doresc mai presus de libertatea personală eliberarea țării de sub stăpânirea odioșilor naziști.
Frumusețea acestui roman constă în detaliile minuțios redate, dar și în multitudinea de personaje ce se perindă pe parcursul acțiunii.
Am rămas profund uimită de curajul lui Jeannot. Acesta, pentru a-l apăra pe Claude e în stare de orice sacrificiu.

Iubirea frățească dintre cei doi este mai presus de război și de datorie, iubirea lor e un imbold pentru a merge mai departe în acel calvar ce părea că nu mai are sfârșit.
Finalul războiului și finalul romanului se întrepătrund, lumea devenind din nou, treptat, un loc sigur pentru vise și aspirații. Iar cei doi frați, susținându-se reciproc, vor reuși să treacă peste orice obstacol, împreună.
Acest roman este o lectură obligatorie pentru iubitorii de istorie ce-și doresc să vadă mai presus de aspectele practice și teoretice ale războiului. Consider că putem învăța foarte multe din memoriile și trăirile persoanelor ce au trăit acele vremuri și experiențe, mai mult decât din manualele de istorie, în care sentimentele nu-și au locul.
Având suport istoric real (povestea tatălui autorului și a fratelui acestuia), acest roman este o încântare și în același timp o nouă speranță pentru fiecare cititor ce a ales să-l lectureze.

 CITATE FRUMOASE EXTRASE DIN ROMANUL ,,COPIII LIBERTĂȚII" 

Vă mulțumesc pentru că ați citit acest articol!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)