,,Cercul mincinoșilor" de Jean-Claude Carrière

Cititul reprezintă, pentru majoritatea dintre noi, o pasiune mai mult sau mai puțin pătimașă. Iar pasiunea, prin însăși esența cuvântului, desemnează o activitate desfășurată în timpul liber.
Am decis să scriu un mic articol despre această carte pentru a veni în sprijinul celor ocupați care, chiar dacă și-ar dori, nu pot oferi prea mult timp lecturii.
Pentru cei care sunt în căutarea unei cărți din care pot citi zilnic 3-4 pagini, care să-i bucure și să le ofere o mică doză de înțelepciune, ,,Cercul mincinoșilor" este alegerea potrivită.
Prin documentarea pentru cartea de față, Jean-Claude Carrière a făcut un dar valoros cititorilor de pretutindeni.
Această carte conține peste 400 de povești, mai lungi sau mai scurte, adunate din toate colțurile lumii. Principalele teme abordate în cadrul volumului ,,Cercul mincinoșilor", prin intermediul povestirilor, sunt:
1. Lumea este așa cum este;
2. Eul este încăpățânat, întunecat, nesuferit și poate nici nu există;
3. Omenescul este uneori prea omenesc;
4. Un dascăl bun poate fi folositor sau nu;
5. Puterea este fragilă, prin urmare neliniștită, așadar șovăielnică, deci nesigură, deci contestată, deci fragilă;
6. Justiția este invenția noastră șovăielnică;
7. Râsul poate fi un scop în sine;
8. Să ascultăm și vorbele nebunilor (și ale bețivilor);
9. Timpul este stăpânul nostru: putem să ne jucăm cu el?...și multe altele. 

Autorul redă foarte frumos în prolog esența artei povestitului: prin intermediul unor istorisiri, omul contemporan are un acces nelimitat la înțelegerea strămoșilor. Cât de norocoși suntem că putem pătrunde în taina vremurilor de mult apuse! Însă, pentru a se putea bucura de acest privilegiu și urmașii noștri, trebuie să contribuim fiecare în parte la perpetuarea tradițiilor, obiceiurilor și poveștilor din trecut, pentru ca acestea să-și găsească un loc de cinste și în viitor.
Volumul abundă în varietate culturală și îl recomand tuturor celor care, prin intermediul unor povești scurte, vor să se desprindă puțin din agitația cotidianului. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)