,,Scandalul" și ,,Noi contra voastră"/ "Bear Town" and ,,Us against you"- Fredrik Backman(recenzie)

Este bine cunoscut faptul că Backman a reușit să cucerească, pe parcursul numeroaselor sale romane, inimile a milioane de cititori. Abordând cu delicatețe teme foarte greu de prezentat, autorul suedez reușește să-și asigure un loc în topul celor mai apreciați autori contemporani.
Björnstad este un orășel situat în inima pădurii, mort din punct de vedere economic. Singurul aspect ce pare că ține pe linia de plutire acest oraș uitat de lume este echipa de hochei a juniorilor, care s-a făcut remarcată la câteva competiții locale și naționale.

Totul pare idilic până în momentul în care un jucător foarte apreciat al echipei, Kevin, o agresează sexual pe Maya, fiica antrenorului.
Aparenta liniște din Björnstad se destramă, ura care a mocnit în rândul locuitorilor ia amploare, iar fiecare personaj al romanului va trece printr-o schimbare majoră și-și va schimba definitiv modul de a percepe viața și lumea.

Când locuiești într-o comunitate mică, pe lângă liniștea și pacea regăsite într-un spațiu în care agitația umană nu-și prea găsește locul, te supui și unor dezavantaje. Spre exemplu, toată lumea te cunoaște, dacă nu foarte bine, cel puțin parțial. Iar atunci când greșești, pentru că au impresia că te cunosc, oamenii în mijlocul cărora locuiești se simt îndreptățiți să te judece, să te eticheteze. Povara propriei reputații se poate dovedi cel mai adesea foarte copleșitoare.

Agresiunea fizică este o trăire prin care, din păcate, trec din ce în ce mai multe fete. Rușinea, sentimentul de vină, scârba în fața propriului sine le fac pe victime să ascundă cel mai adesea această atrocitate. Dar această rușine mai are o sursă, din păcate de neînlăturat: opinia publică. Victimele se tem de părerea celor din jur deoarece această opinie este cel mai adesea împotriva celor aflate în suferință. Victima devine vinovată, fetele îi provoacă pe băieți să le agreseze.

Maya este aspru criticată. De colegi, profesori, prieteni, necunoscuți. Lui Kevin i se găsesc scuze și abia în faza finală este judecat cu adevărat pentru faptele sale. În această etapă a acțiunii autorul prezintă cititorilor o ipostază umană atât de des întâlnită: greșeala. Suntem oameni și este normal să greșim. Unii greșesc mai mult, alții mai puțin, însă avem puterea și șansa de a merge mai departe. Viața continuă, însă vina va fi mereu în inima celui care a greșit și-și va arăta colții în cele mai neașteptate momente.

Maya, după trauma prin care a trecut, se bucură de susținerea familiei și a celor dragi, însă există, cu toate acestea, persoane care o critică și o acuză. În ochii celor răi-voitori, victima poate deveni cu ușurință agresor.
Aclamăm neobișnuitul și mereu ne declarăm deschiși spre schimbare, însă, în momentul în care suntem puși în fața noului, ne pierdem cu firea și revenim la sinele nostru limitat, care nu se poate desprinde de rutină. 

Beni, unul dintre jucătorii vedetă ai echipei de hochei, este iubit de toată lumea, apreciat și admirat până în momentul în care, dintr-o greșeală, toată lumea află că se simte atras de băieți. Puși în fața a ceva neașteptat, pentru că în mentalitatea colectivă un băiat sportiv este viril, masculin, poate chiar agresiv, cei apropiați se îndepărtează de el, fără a încerca să-l înțeleagă cu adevărat. 

Cu toții avem nevoie, uneori, de compania celorlați. Chiar dacă negăm des acest aspect, orice om simte nevoia să fie apreciat și invidiat. O mulțime din personajele acestor romane, adolescenți și chiar adulți, simt nevoia de afirmare, care se poate manifesta pe plan social sau profesional.

Spiritul sportiv este un sentiment minunat, care nu are nevoie de nicio explicație, ci doar de simțire. O comunitate poate fi unită cu foarte multă ușurință de pasiunea pentru echipa sportivă care o reprezintă în lume. Echipa de hochei din Björnstad se bucură de atenție, iubire și susținere chiar și în cele mai grele momente.

Prin ce se manifestă iertarea? În niciun caz prin uitare, ci doar o acceptare a faptului că greșeala a avut loc și că nu mai poate fi reparată, ci poate doar puțin ameliorată. Iertarea este un unguent pentru suflet, aceasta te ajută să te împaci cu propriul sine și să nu te învinovățești pentru ceva care, până la urmă, nu s-a petrecut din vina ta. Maya îl iartă pe Kevin, însă nu va uita niciodată răul pe care acesta i l-a făcut. 

Prietenia între două fete este minunată, dacă cele două pot renunța la orgolii și invidii inutile. Cu sprijinul și iubirea Anei, Maya, pas cu pas, reușește să treacă peste trauma suferită. Un prieten este un sprijin în întuneric, o bucurie mereu accesibilă. 

Mă întrebam zilele trecute care este motivul pentru care Backman este atât de elogiat și apreciat. Și am aflat răspunsul. Măiestria lui Backman constă în personajele sale. Personajele autorului sunt atât de umane, atât de reale, încât, atunci când citesc o carte scrisă de acesta am impresia că stau de vorbă cu niște vechi prieteni. Personajele lui Backman greșesc, iar cititorul găsește o mie de situații în care poate să empatizeze cu acestea.
Una dintre laturile cele mai importante pentru mine ale literaturii este capacitatea cititorului de a se regăsi în acțiunea și protagoniștii creați de autor. 

Scriitura lui Backman este simplă, accesibilă, fără înflorituri stilistice, ceea ce face foarte ușoară lectura operelor sale care, deși impresionează prin volum, se citesc pe nerăsuflate.
Vă recomand foarte, foarte călduros romanele scrise de F. Backman. Eu le ador și le-aș reciti de o mie de ori.

CITATE FRUMOASE:
,,Să n-ai încredere în oamenii care nu iubesc ceva la nebunie!"
,,Nimeni nu câștigă când îi e frică."
,,Oamenii devin ceea ce aud că sunt."
,,...un om poate fi mai multe lucruri deodată."
,,Tristețea-i prețul iubirii, Ramona. O inimă frântă pentru una întreagă."
,,Propria imaginație ne înspăimântă mai mult decât ne putem da seama."
,,Anxietatea. Un stăpân invizibil."

ENG.: I was wondering what is the reason why Backman is so praised and appreciated. And I found out the answer. Backman's mastery lies in his characters. The author's characters are so human, so real, that when I read a book written by him I have the impression that I am talking to some old friends. Backman's characters are wrong, and the reader finds a thousand situations in which he can empathize with them.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

,,Minunata lume nouă” de Aldous Huxley (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)