,,Vândută la 13 ani" de Patricia McCormick (recenzie)

Patricia McCormick este o jurnalistă americană, laureată a numeroase premii literare. Profitând de vasta ei experiență în domeniul cercetării, aceasta a publicat multe romane, în care prezintă aspecte ale realității sociale de pe întreg cuprinsul globului. 

"Vândută la 13 ani" este o carte care abordează o temă despre care puține persoane și-au găsit curajul să vorbească. A vorbi despre acest subiect înseamnă, în cele din urmă, să admiți că acesta există, iar această recunoaștere poate fi foarte dureroasă pentru anumite categorii de persoane. Romanul prezintă, într-o manieră foarte veridică, obligarea femeilor din țările sărace să se prostitueze pentru a produce bani.

Lakshmi are 13 ani și locuiește într-un sat sărac din Nepal. Condițiile de trai ale copilei sunt mizere, iar viitorul ei pare lipsit de orice perspective.
Moartea tatălui ei a reprezentat un moment sumbru în existența lui Lakshmi. Apariția tatălui vitreg în viața ei nu-i aduce nimic bun tinerei. Acesta, un om rău format de împrejurările grele de trai, își vinde fiica vitregă unor traficanți de minore, care o duc pe Lakshmi în India, cu promisiunea că aceasta va lucra într-o casă, ca menajeră. Însă această promisiune este de fapt o minciună, iar tânără ajunge să lucreze într-un bordel, fără posibilitatea de a-și decide de una singură viitorul.
Soarta a o mulțime de fete din țări slab dezvoltate din punct de vedere economic și social este asemănătoare cu cea a lui Lakshmi.

Deși o multitudine de O.N.G.-uri duc o luptă neîncetată pentru ca traficul de minore să fie oprit, din păcate acest fenomen continuă să existe. Principalele cauze ale producerii acestuia sunt sărăcia, condițiile precare de viață și lipsa educației în viața oamenilor din lumea a treia.

Părinții needucați pot fi mințiți cu ușurință de persoane viclene. Crezând că fetele lor își vor găsi un loc de muncă bine plătit, de pe urma căruia să profite și familia, părinții nu se gândesc prea mult când își încredințează copilele unor indivizi dubioși, care cel mai adesea vor profita de inocența acestora.
Aceste fete rămân prizonierele propriei lor vieți, prestând servicii de cea mai joasă speță. Iar unele dintre ele nu vor reuși niciodată să evadeze din această existență nefastă.
Romanul Patriciei McCormick se citește într-un ritm alert, cititorul fiind cel mai adesea surprins și îndurerat de suferințele protagonistei.
Recomand acest roman tuturor celor care se află în căutarea unei cărți care să-și pună amprenta, prin sensibilitatea subiectului abordat, asupra conștiinței lor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)