"Mica enciclopedie Hygge" de Meik Wiking (recenzie)

Meik Wiking este cercetător în cadrul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga.
În urma a numeroase studii, realizate atât la Institut, cât și în întreaga lume, s-a ajuns la concluzia conform căreia locuitorii din Danemarca sunt cei mai fericiți oameni din lume.
Ce îi face pe danezi împliniți și fericiți? Pornind de la această întrebare, Meik Wiking scrie cartea de față, unde oferă un răspuns mai mult sau mai puțin subiectiv asupra motivelor care aduc bucurie în viața cetățenilor danezi.
În toate culturile globului se regăsesc cuvinte unice, specifice, dar mai ales intraductibile în alte limbi. La fel cum termenul românesc "dor" nu-și va găsi niciodată echivalentul într-o altă limbă, așa este și cuvântul danez "hygge".
Danezii se deosebesc de restul lumii prin punerea în practică aproape zilnică a conceptului de "hygge".

Pe parcursul cărții, autorul oferă o serie largă de definiții care explică noțiunea de hygge, însă cea mai relevantă este aceea conform căreia hygge reprezintă bucuria de a găsi fericire în rutina cotidiană. Alte definiții ale acestui termen care mi-au atras atenția ar fi:
- bucuria regăsită în lucruri mici;
- bucuria de a face o activitate alături de cei dragi;
- bucuria de a te răsfața pe tine și pe cei din jur;
- bucuria de a trăi clipa prezentă;
- bucuria de a citi;
- bucuria de a găti;
- bucuria de a arăta că-ți pasă de soarta celorlalți.
O activitate care te face fericit, indiferent de natura ei, este "o activitate hygge".
Poporul danez a înțeles un aspect esențial, care îl plasează mereu pe locurile fruntașe în diverse studii despre fericirea și bunăstarea vieții: bucuria este o stare de bine pe care omul și-o creează prin propriile forțe.
Pozele, graficele și numeroasele liste cuprinse în mica enciclopedie au facilitat lectura, făcând-o accesibilă oricărui tip de cititor.
Această carte este o lectură plăcută și deloc solicitantă, care prezintă în termeni foarte generoși noțiunea de fericire specifică daneză, cunoscută sub numele de hygge.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)