Maraton literar 4-11 septembrie 2020

Participam săptămâna trecută la un maraton literar organizat pe instagram de @ascunsa_printre_foi și @totuldesprecarti02.
Cerințele maratonului au fost foarte accesibile, iar singura condiție pentru ca activitatea ta în cadrul acestei activități să fie considerată validă a fost aceea de a posta minim o postare/zi, pentru a-ți dovedi participarea și pentru a-i ține pe ceilalți participanți și pe organizatoare la curent cu progresele tale în timpul lecturii.
Precum am promis, voi scrie acest articol cu scopul de a vă prezenta cele 4 cărți citite cu această ocazie.
CERINȚELE MARATONULUI:
1. O carte cu titlul colorat;
2. O carte cu aproximativ 200 de pagini;
3. O carte scrisă înainte de anii 2000;
4. O carte pe care în mod normal nu aș citi-o.

1. O carte cu titlu colorat.
-pentru această cerință am ales cartea "Vara în care am devenit frumoasă" de Jenny Han. Cel mai interesant aspect al acestui roman este evoluția psihologică și comportamentală a protagonistei, ceea ce oferă romanului caracterul de bildungsroman.
Belly, o tânără curajoasă, trăiește, pe un fond maritim superb, incertitudinile și anxietatea caracteristice adolescenței. Alături de Conrad și Jeremiah, prietenii ei din copilărie, Belly va face marele pas de la copilărie la maturitate, din cauza unei întâmplări triste și neprevăzute. Protagonista romanului lui Jenny Han realizează cât de dureros poate fi adevărul și cât de înșelători se pot dovedi cei din jur.

2. O carte cu aproximativ 200 de pagini.
-profitând de acest prilej, am decis că este timpul să pătrund în universul plin de intigi al lui William Shakespeare, astfel că pentru această cerință am ales celebra piesă de teatru "Othello". Pentru că subiectul acestei opere este foarte cunoscut și discutat, mă voi rezuma doar la a scrie câteva citate care mi-au atras atenția în timpul lecturii. 
"OTHELLO"- fragmente:

"Prostie e să trăiești când viața e un chin. Și când moartea ți-e doftor, nu-i alt leac decât să mori."

"Trupul nostru e o grădină, iar grădinarul ei e voința.".

"...dragostea de om ți-aduce ură!".

"Și când iubești și-aștepți, o oră face/De-o sută șaizeci de-ori cât un ceas! Ce socoteală grea!".

"...păcatul nu-i păcat decât pe astă lume...".

3. O carte scrisă înainte de anii 2000.
-am ales cartea "Dama cu camelii", operă scrisă de celebrul scriitor francez Alexandru Dumas-fiul.
-povestea de iubire dintre Marguerite Gautier și Armand Duval este una dintre cele mai apreciate relații amoroase din literatura universală. Cel mai important aspect care răzbate din paginile acestui roman este acela conform căruia dragostea nu iese mereu învingătoare în fața obstacolelor vieții. Iubirea, fie că acceptăm această realitate sau alegem să credem în continuare în idei utopice, este influențată de o mulțime de aspecte exterioare, precum statul social, dar și de părerea celor din jur. 

4. O carte pe care în mod normal nu aș citi-o
-pentru ultima cerință a maratonului am ales cartea "Faimoasă și îndrăgostită", un roman despre care nu am de gând să scriu foarte multe, deoarece nu mi-a plăcut. Atmosfera de Hollywood în care și-a plasat autoarea personajele este o imitație de prost gust a realității lumii mondene, iar protagonista romanului este o tânără cât se poate de necunoscătoare pentru oportunitățile pe care le-a avut de la o vârstă fragedă, oportunități la care cei mai mulți dintre noi visează cu ochii deschiși.


Acestea sunt cele patru cărți citite cu ocazia maratonului literar. Vă recomand călduros "Othello" și "Dama cu camelii". Lecturi plăcute!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)