"Să ucizi o pasăre cântătoare" -Harper Lee (recenzie)

În decembrie 1956, Harper Lee a primit un cadou de Crăciun neașteptat de la prietenele sale. Darul era un bilețel pe care scria: "Ai un an liber de la locul de muncă pentru a scrie ce vrei. Crăciun fericit!". În plicul cu bilețelul respectiv era salariul pe un an. Harper Lee a acceptat această provocare, iar pe parcursul anului următor a scris "Să ucizi o pasăre cântătoare". 

În acest roman, autoarea redă cu măiestrie lupta împotriva unor prejudecăți ce au acaparat în totalitate percepțiile oamenilor. 
Atticus Finch este desemnat avocatul apărării în procesul în care un negru este acuzat că ar fi violat o fată albă.
Jean si Scout, copii lui Atticus, se vor maturiza pe parcursul luptei tatălui lor de a desființa prejudecățile ce tronează în jurul oamenilor de culoare.
Întâmplările sunt narate din perspectiva lui Scout. Aceasta punctează cu o acuratețe foarte surprinzătoare toate aspectele esențiale ale luptei împotriva rasismului, o luptă care nu a luat sfârșit nici în zilele noastre.

Pe parcursul romanului, Scout învață ce înseamnă toleranța, dar și curajul de a avea o părere diferită față de a celorlalți.
Atticus a creat vâlvă în cadrul micii comunități prin decizia sa aparent neobișnuită: aceea de a apăra, de bunăvoie, un negru. Cei doi frați vor simți pe propria piele faptul că, indiferent dacă ne place sau nu, părerea si atitudinea celorlalți au un impact puternic asupra noastră.
"Să ucizi o pasăre cântătoare", primul roman al scriitoarei Harper Lee i-a asigurat acesteia un loc bine meritat în rândul marilor scriitori ai secolului trecut și este, în opinia mea, o lectură obligatorie pentru toți cititorii avizați. 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)