,,Oona și Salinger" de F. Beigbeder (recenzie)

J. D. Salinger nu cred că mai are nevoie de nicio introducere, pentru că este foarte bine cunoscut faptul că cel mai cunoscut roman al său, ,,De veghe în lanul de secară" a reprezentat lectura de căpătâi a adolescenței pentru mulți cititori.
Oona este fiica celebrului dramaturg Eugene O' Neill. Aceasta era o tânără fermecătoare, mereu aflată în atenția publicului avid de scandal și rumoare.
Încercând să explice retragerea bruscă și nejustificată din viața publică a lui Salinger în 1953, Frédéric Beigbeder imaginează o poveste de dragoste sortită eșecului între romancier și Oona.

Deși cartea de față este o ficțiune, în relatarea autorului s-au strecurat și informații cât se poate de reale.
Oona și Salinger se cunosc la începutul anilor '40, într-un New York plin de grandoare și strălucire, în ciuda războiului care măcina Europa în acel moment.
Iubirea dintre cei doi este fastuoasă, însă lipsită de originalitate și de sentimente cu adevărat sincere. Oona este atrasă de aura de mister pe care postura de scriitor i-o oferea lui Salinger. Romancierul este atras de relația foarte proastă și marcată de certuri dintre Oona și celebrul ei tată.

În momentul în care Salinger este recrutat pentru a merge la război, Oona pare că uită de iubirea pentru el și începe să fie văzută în compania celor mai distinși domni ai societății newyorkeze, printre aceștia numărându-se și Charlie Chaplin, celebrul actor din filmele mute, bărbatul înaintat în vârstă care va deveni soțul Oonei.

Chiar dacă o relație între cei doi ar fi imposibilă după încheierea războiului, Oona fiind acum femeia unui alt bărbat, Salinger nu se poate resemna cu acest eșec amoros și încearcă să mențină făclia iubirii sale vie, imaginându-și diverse scenarii imposibile cu aleasa inimii sale și tulburându-i acesteia liniștea conjugală cu scrisori pline de patos...
Chiar dacă acest roman este considerat o ficțiune, autorul redă și aspecte ale realității în opera sa. Oona și Charlie Chaplin chiar au fost împreună și chiar au avut o căsnicie foarte fericită, în ciuda diferenței de vârstă foarte mare dintre ei. Personalitatea lui J. D. Salinger este prezentată conform realității. Oona și tatăl ei, Eugene O'Neill au avut o relație foarte tristă, marcată de abandonul dramaturgului.
Eu chiar cred că acest roman este o cale foarte bună pentru a-l cunoaște pe unul dintre cei mai apreciați prozatori americani, în ciuda îndepărtării de la realitate, iar acesta este motivul pentru care îl recomand spre lectură tuturor fanilor acestuia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)