,,Accidentul" de Mihail Sebastian (recenzie)

Dacă în ,,Orașul cu salcâmi" Mihail Sebastian prezintă fiorii primei iubiri, dragostea dintre doi adolescenți care se vor maturiza împreună și se vor săvârși prin actul iubirii, în ,,Accidentul" scriitorul interbelic prezintă cititorilor săi dragostea dintre doi oameni aflați în floarea vârstei: Nora, profesoară de franceză și Paul, un avocat de succes.
Împrejurarea în care se cunosc cei doi este cât se poate de nefastă: Nora sare stângaci din tramvai, iar Paul este cel care o ajută să ajungă la ea acasă, pentru a-și putea îngriji rana survenită în urma nefericitului eveniment.

Iubirea dintre cei doi este o alegere, nu un sentiment brusc și eliberator.
Nora alege să-l iubească pe Paul pentru că simte nevoia de a-l ajuta să treacă peste depresia cauzată de ultima relație amoroasă, iar Paul se lasă iubit, împotriva lui parcă, însă nu întoarce foarte repede sentimentele Norei.
Cei doi, la foarte puțin timp după ce se cunosc, vor merge într-o excursie pe munte, călătorie ce se va dovedi cotitura din viața amândurora.

Mihail Sebastian a fost adesea acuzat că în acest roman nu a dat dovadă de realism prin prezentarea unei povești aparent imposibile.
Cum ar putea o persoană necunoscută să-ți schimbe întreaga viață, așa cum a fost cazul Norei și al lui Paul? Din tânărul ursuz și fără nicio idee impresionantă asupra vieții, Paul devine sub vraja Norei un bărbat dispus să-și asume riscul de a încerca să fie fericit. Eu totuși tind să cred că există și în viața de zi cu zi persoane binecuvântate de soartă, care întâlnesc ființa potrivită la momentul oportun.
Mi-a plăcut foarte mult acest roman și îl recomand mai ales persoanelor optimiste, care încă mai cred că se pot întâmpla minuni în viața unui om.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)