"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

Mai presus de prezentarea vieții și a operei lui Vincent van Gogh, celebrul artist olandez, această carte este o poveste despre doi frați ce au fost legați unul de celălalt nu atât de legăturile de sânge, cât de admirație, iubire pentru artă și devotament reciproc.
Theo van Gogh este fratele mai mic al celebrului pictor, iar puțini sunt aceia care cunosc faptul că, fără sprijinul material și emoțional al fratelui său mai mic, Vincent van Gogh nu ar fi putut fi cel pe care-l cunoaștem azi, adică un mare pictor.
Încă din copilărie, Vincent a avut de suferit din cauza firii sale predispuse spre melancolie. În opinia multor persoane, această fire aplecată spre tristețe îl va duce pe pictor spre nebunie, iar apoi spre moarte. Mereu plecat, niciodată stabilit într-un anumit loc, Vincent le-a produs multă suferință părinților săi.
Relația dintre Theo și Vincent este caracterizată printr-o iubire foarte profundă: în timp ce toată lumea vedea doar demența fratelui său, Theo a reușit să surprindă în arta acestuia un aspect nemuritor. Theo era sigur că Vincent van Gogh va fi un nume ce va răsuna mereu în istoria artei.
Marele pictor nu a avut mereu dorința de a se afirma prin artă, ci în tinerețe a visat să-și pună viața în slujba religiei, fiind, fără succes, misionar în câteva cătune uitate de lume din Franța.
Theo este comerciant de artă și locuiește la Paris. Frații Van Gogh vor coresponda foarte des și se vor vedea foarte rar, însă acest lucru nu-i împiedică să se susțină reciproc.
Fragmente din scrisorile celor doi sunt reproduse și în carte, principalele lor teme de discuție fiind arta, iubirea și prietenii comuni.
Vincent van Gogh a exersat foarte mult pentru a se desăvârși în pictură, iar progresul său, uneori fulminant, alteori lent, poate fi observat în scrisorile foarte detaliate către fratele său, dar și în picturile sale, în funcție de perioada în care au fost create.
Vincent nu a putut păstra mai mult de câteva luni o slujbă, iar în ultimii ani de viață a renunțat definitiv la a-și mai asigura singur propriul trai. Theo este cel ce-i cumpără materiale pentru pictură, dar și celelalte lucruri necesare unui trai decent.
Mai presus de susținerea financiară, Theo îl susține pe fratele său și-l încurajează să persevereze în realizarea visului său, în ciuda tuturor obstacolelor.
Pe parcursul romanului ni se prezintă evoluția artei lui van Gogh: de la simple schițe la adevărate opere. Însă din păcate, cum mult prea des se întâmplă, adevărata valoare a marelui artist va fi recunoscută abia după moartea acestuia. Jo, soția lui Theo va fi cea care după trecerea în neființă a celor doi frați va promova și va face cunoscută arta lui Vincent.
Theo moare la scurt timp după fratele său, răpus de nebunie.

În carte este prezentată pe larg controversata comuniune dintre Vincent van Gogh și Gauguin, un celebru pictor de sorginte franceză.
Gauguin susține că, în urma unei dispute cu van Gogh, cel din urmă, sub influența nebuniei și a alcoolului, și-ar fi tăiat urechea stângă. Cum pictorul francez a fost singurul martor ocular, veridicitatea acestei povești este adesea pusă sub semnul întrebării, multe persoane considerând că Gauguin i-ar fi tăiat urechea colocatarului său într-un acces de furie.
Mi-a plăcut foarte mult această carte deoarece autoarea a prezentat într-un mod simplu, clar, accesibil tuturor cititorilor viața unei mari personalități universale, Vincent van Gogh.
De asemenea, am apreciat că autoarea a accentuat faptul că familia se află la temelia tuturor succeselor, într-un mod mai mult sau mai puțin voluntar. Fără Theo, Vincent nu ar fi putut oferi lumii propria sa esență, prin intermediul artei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)