"Galerista" de Wendy Holden (recenzie)

Lumea artei și personalitățile ce se perindă în aceasta sunt prezentate cu umor, dar și cu o doză de ironie în "Galerista".
Privită din exterior, cu ochi inocenți și experimentați, lumea artiștilor pare întruchiparea moralității, având un unic scop, acela de a aduce în fața publicului doar lucrări ce sunt adevărate opere de artă.
Însă, la o privire mai atentă, pe lângă scopul primordial al artei, acela de a face cunoscută frumusețea sub orice formă, lumea artiștilor este de fapt un joc al puterii, în care creatorii de artă nu sunt neapărat susținuți mulțumită potențialului lor artistic, ci și din cauza dorinței de a avea influență și celebritate în lumea mondenă. 

Arta contemporană, în opinia mea, nu este neapărat o nouă expresie a frumuseții, ci doar o încercare nereușită de a da artei un nou suflu, un nou glas. Această încercare nereușită poate avea consecințe nefaste: aduce în fața publicului neavizat adevărate orori ale artei și artiști lipsiți de talent și originalitate.
Paradoxul artei: un artist original, creativ și cu adevărat sensibil la nevoile creației este ignorat de opinia publică, iar lucrările sale nu primesc atenția cuvenită, în timp ce un pseudoartist, celebru mulțumită ignoranței admiratorilor săi, este pus pe un pediestal de pe care este dat jos doar atunci când apare un alt artist, cu alte lucrări bătătoare la ochi, ce nu au nicio legătură cu originalitatea, frumusețea și sensibilul, concepte indispensabile adevăratelor opete de artă.
Persoanele ce se consideră patroni ai unor artiști bine văzuți de public se dovedesc adesea ca fiind indivizi care nu au nicio tangență cu arta, în afara faptului că-și doresc să-și consolideze o reputație pe baza aparentei pasiuni pentru frumos.

Pe baza ideilor menționate mai sus, Wendy Holden scrie "Galerista", o satiră la adresa societății artistice contemporane, o societate coruptă și lipsită de concepte morale.
Presărată cu personaje delicioase, poate la o primă impresie mult prea numeroase, această carte este un adevărat omagiu adus artei de calitate, prin contra-exemplele pe care le oferă.
Toate personajele prezente în "Galerista" se reunesc la finalul romanului, mulțumită pasiunii lor comune pentru frumusețe.
Dacă ar trebui să definesc acest roman folosind o sintagmă, aceea ar fi "dragoste pentru frumos".
Recomand acest roman tuturor cititorilor ce-și doresc să pătrundă în culisele lumii controversate a artei.
Această carte nu o să vă dezamăgească așteptările. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Băieții din strada Pál" de Molnar Férenc (recenzie)

"Vincent și Theo" de Deborah Heiligman (recenzie)

,,Trei dinți din față" de Marin Sorescu (recenzie)